Laddar Evenemang

« Alla Evenemang

  • Detta evenemang har redan ägt rum.

En Miljon Idéer INSTÄLLT pga Covid19/Corona

2020-03-19 kl 18:00 - 20:00

En miljon idéer är namnet när kommunen startar arbetet med medborgarbudget. Fem miljoner kronor är budgeterat för år 2020 och lika mycket är utlovat till nästa år. Modellen har använts länge internationellt och sedan några år tillbaka även på många håll i Sverige. En miljon idéer kommer att starta i kommunens södra landsbygdsområde i mitten på mars.

I juni 2019 beslutade Kommunfullmäktige att Landsbygdsmiljonen ska utvecklas till medborgarbudget – En miljon idéer. Utgångspunkten är att avsätta resurser till investeringar, låta medborgarna vara med och lägga fram förslag till hur resurserna ska användas och därefter i demokratisk ordning rösta fram vilka förslag som ska genomföras.

Modell för delaktighet

Medborgarbudget är en modell för delaktighet, som ska komplettera det goda samarbetet med föreningslivet för att nå samhällsengagemang hos ännu fler medborgare. Syftet är också att öka förutsättningarna för att investeringarna som genomförs kommer många till del.

Startar i södra landsbygdsområdet

En miljon idéer kommer att genomföras uppdelat i geografiska områden, så att man tar ett område i taget. Tanken är att kommunens medborgare engagerar sig i sin lokala närmiljö och får möjlighet att påverka den. En miljon idéer kommer att starta i kommunens södra landsbygdsområde under våren 2020. Området sträcker sig från Gislöv och Simremarken, över Smygehamn till Beddingestrand.

Så här går det till

Modellen som Sverige Kommuner och Regioner (SKR) använder bygger på internationell forskning och erfarenheter som visar sig vara mest framgångsrik. Processen från idégenerering fram till genomförande görs stegvis och under tid. I korta drag går det till så här:

  1. Idégenerering – medborgarna kommer med förslag
  2. Kommunen bearbetar förslagen utifrån kriterier
  3. Medborgarna röstar på förslag
  4. Förslagen beslutas politiskt
  5. Förslagen genomförs

Detaljer

Datum:
2020-03-19
Tid:
18:00 - 20:00

Plats

Garnhuset
Sjövägen 34
Beddingestrand, 23175 Sverige

Annan

Medlemskrav
Detta arrangemang är öppet även för dig som inte är medlem i Byalaget.