Laddar Evenemang

« Alla Evenemang

  • Detta evenemang har redan ägt rum.

FOTOSHOW – Möt Roland Thysell – fotografen

17 juni kl 19:00 - 21:00

Gratis

Ett unikt tillfälle att genom Byalaget få möjlighet att uppleva en fotografisk resa med Roland Thysell när han föreläser i Garnhuset.

”Tänk om en enda bild berör dig Vidrör dina innersta tankar så du kan referera till något du känner och har upplevt Något som du bär med dig inom dig Det är denna tillfredställelse som gör att jag fortsätter sökandet efter den SISTA BILDEN Den som fortfarande väntar på att bli tagen…” Roland Thysell, 2023

Utställningen tar dig med på en fotografisk resa genom tid och rum, från år 1955 och framåt. Fotograf Roland Thysell skapar med sin blick och skärpa oförglömliga bilder fyllda med temperament, rytm och originalitet. Bilderna låter oss möta människor, platser och händelser som har präglat flera decennier. Genom Thysells kameraöga får vi ta del av de gripande bilderna av Ålafiskarna, den siste fyrvaktmästaren i Smygehamn, de karaktärsfulla personerna på Kiviks marknad och naturens skönhet i Beddingestrand. Utställningen visar också bilder från en vidsträckt vy över världen, från den gripande atmosfären i Dublin till de ikoniska cowboysen och västern i USA – allt sammanflätat i kärlek till slätten, bygden och paradiset som finns intill.

Roland Thysell, född 1946 och uppvuxen på de öppna slätterna i Skåne, inledde sin resa in i fotografin vid femton års ålder när han fick möjlighet att praktisera hos Tonie och Claës Lewenhaupt. Det var här han fann inspiration och upptäckte ljusets kraft i den fotografiska bilden, vilket lade grunden för hans framtida arbete.
Efter att ha avslutat sin handelsutbildning valde Roland Thysell att följa sitt hjärta och ansökte till Fotoskolan KV år 1966. Med sig hade han sin fars goda råd: ”Du får låna mina kameror så mycket du vill. Bara fotografera! I morgon är det historia.” Under sin tid på Fotoskolan KV studerade Roland Thysell under ledning av den välrenommerade fotografen Christer Strömholm, som starkt påverkade hans syn på fotografi och ledde honom till att utveckla sin unika stil och dramatik i bilderna.

”När ålderns höst infinner sig … gör den sig påmind. Det känns som om någon klappar en försynt på axeln och försöker öppna någonting. Plötsligt söker man efter skärvor som har en innebörd. Bilder som finns där gömda, men som jag inte förstått att se, inte förstått att tolka. Samtidigt så sköra att de öppnar och stänger sig själva i en sublim värld. Men ändå så klara som vid ögonblicket när de blev till. Där vid en millisekunds utlösning… som om det är nu.” Roland Thysell

I samband med föreläsningen utges en bok som omfattar 200 sidor med Roland Thysells fotografiska verk. Boken trycks i limiterad upplaga på svenska och engelska, fotograf Roland Thysell signerar. Här återges bilder tagna mellan åren 1955-2023. En fantastisk bildkavalkad från platser när och fjärran tagna före, under och efter studietiden på Fotoskolan KV i Stockholm.

 

Detaljer

Datum:
17 juni
Tid:
19:00 - 21:00
Kostnad:
Gratis
Evenemang Kategori:

Plats

Garnhuset
Sjövägen 34
Beddingestrand, 23175 Sverige
+ Google Map

Arrangör

Byalaget

Annan

Medlemskrav
Detta arrangemang är öppet även för dig som inte är medlem i Byalaget.

Tickets

The numbers below include tickets for this event already in your cart. Clicking "Get Tickets" will allow you to edit any existing attendee information as well as change ticket quantities.
Tickets are no longer available