Trivsamma 70+ kaffet
Text: Jan Svensson

Lilla Beddinge Byalag bjuder årligen in alla medborgare i bygden som är 70 år och däröver på kaffe med bullar, tårta och avec. Ett mycket populärt inslag i Byalagets verksamhet.
I år var det söndagen den 16 juni klockan 14:00. Men redan klockan 10:00 samlades Staffan ”Bagaren” Svensson och Jan ”Majoren” Svensson tillsammans med Angela Lewin för förberedelser och tårtbakning. Karin Gottfridsson kom lite senare med sina goda gifflar och småkakor och lagade kaffet. Angela hade tagit med sina finaste dukar.

Tidigt kom gästerna för att få de bästa platserna. Det var dukat i utkiken och ut mot storstugan. Rullatorerna och kryckorna lämnades tidigt i farstun och med bestämda och snabba steg tog ”ungdomarna” plats. Några av gästerna frågade om de skulle visa legitimation men vi var inte så hårda som på Systembolaget. Stämningen steg efterhand och det var mycket trivsamt. Avec dukades fram till tårtan och alla lät sig väl smaka av Bagarens och Karins godsaker. Vi var 36 deltagare allt som allt.

Jan Svensson berättade om vad som var på gång i Byalaget, både vad som händer med våra byggnader men också lite om våra arrangemang. Bland annat fick de, som första deltagare, veta när årets Musik-quiz skall genomföras. Det blir medlemskvällen den 4 oktober. De såg med förväntan fram mot hösten.

 

Karins recept på mandelgifflar

Giffeln är ett läckert bröd som bagarna i Wien bakat alltsedan dagen då österrikarna vann en seger över turkarna år 1683.

Ingredienser (till 24 st)
50 g jäst
2 dl kall mjölk
1 dl flytande margarin eller 100 g smält avsvalnat margarin eller smör
½ dl socker
1 ägg
ca 8 dl vetemjöl, ta gärna mindre enligt Karin

Fyllning
100 g mandelmassa

Pensling
1 ägg

Garnering
Flagad mandel eller färdigflagade mandelspån

Gör så här:

  1. Smula ner jästen i en degbunke. Lös den i ca ½ dl mjölk.
  2. Tillsätt resten av mjölken, matfettet, sockret och ägget. Rör om tills allt är blandat.
  3. Arbeta in det mesta av mjölet med maskin eller för hand tills degen är slät och lätt.
  4. Ta upp degen i en lätt mjölad arbetsbänk. Knåda in resten av mjölet. Dela degen i tre delar. Forma eller kavla ut dem till runda kakor. Dela varje kaka i 8 trianglar.
  5. Riv mandelmassan grovt. Fördela den på varje bit. Rulla ihop dem till gifflar och lägg dem med snibben nedåt på smorda plåtar eller bakplåtspapper. Låt gifflarna jäsa ca 30 min, gärna mer enligt Karin.
  6. Pensla dem med vispat ägg och strö på rikligt med mandel.
  7. Grädda gifflarna i 225 grader, ca 8–10 min.
  8.  Låt gifflarna svalna övertäckta på galler.