På måndag 21 mars är det åter dags för en av Byalagets populära föreläsningskvällar. Denna gång gästas vi av Tobias Olofsson som tillsammans med Alejandra Vásquez grundat “Doktor Honung” och dess H13-produkter. Deras forskarupptäckt avslöjade varför honung har fungerat som folkmedicin. De är doktorer i livsmedelsteknologi och har efter sin världsunika upptäckt drivit sin egen forskargrupp, Honungsgruppen, på Medicinska Fakulteten vid Lunds universitet.

Tobias expertis är mikroorganismer från naturen och Alejandra är Sveriges främsta expert på mjölksyrabakterier. Tobias morfar Tage Kimblad var biodlare under 81 år, längst i Skandinavien. Tillsammans blev trion först i världen med att avslöja att gåtan bakom folkmedicinen honung var världens äldsta och oupptäckta mjölksyrabakterier.

Efter många nationella och internationella forskarsamarbeten kunde Tobias och Alejandra visa att dessa mjölksyrabakterier har skyddat honungsbina och deras honung under miljontals år och att människor världen över lärde sig att använda dem via honung. Honungsbinas mjölksyrabakterier motverkar sjukdomsbakterier hos människor, djur och honungsbin. Mjölksyrabakterierna är världens äldsta och bildar det idag största samarbetande mikrobiomet vilket består av 13 helt olika men samarbetande mjölksyrabakterier med kompletterande egenskaper.

Läs mer och boka biljetter!