Laddar Evenemang

« Alla Evenemang

  • Detta evenemang har redan ägt rum.

Mord i Anderslöv av och med Michael Segerström och Olle Svalander.

2023-02-12 kl 15:00 - 16:30

200kr

En kropp hittas i en container bakom pizzerian i Anderslöv. Den visar sig tillhöra en ung man från en av Anderslövs mest förmögna gårdar. Kroppen bär spår av att ha blivit mördad. Det är upprinnelsen till historien Mord i Anderslöv av Michael Segerström och Olle Svalander. En historia om ett fiktivt mord i ett väldigt verkligt Anderslöv.
Historien framförs som en dialogföreställning  av Michael Segerström och Olle Svalander.

Olle Svalander berättar historien bakom Mord i Anderslöv

“I slutet av december 2021 hörde Michael Segerström av sig. Han ville prata om något. I vanliga fall hör han bara av sig när han vill köpa ägg. Nu var det december och hönsen hade semester, men Michael ville nåt så jag pallrade mig ner till Pizzeria Amalfi i Beddingestrand. Det var ingen större uppoffring. Det är där vi brukar träffas och det var där vi lärde känna varandra.

Michael berättade om sin bästa kompis, Maj Sjöwall, hon som skapade Beck-serien. Hon avled år 2020 och det var ett tungt slag. Han berättade hur Maj och en tysk dramatiker rest runt i olika byar och intervjuat folk och skrivit mordhistorier utifrån sina intervjuer. Dessa hade de sedan läst upp för folk i byarna de skrivit om. Det, sa Michael, kan vi väl göra?

Officiellt hade jag vid den tiden lagt skrivandet på hyllan. Men Michael har aldrig riktigt accepterat det. Och om en av landets mest erfarna skådespelare säger så, så svarar man ja. Det begriper till och med jag. En sådan chans kommer inte tillbaka.
Vi drack var sin öl, skissade upp lite idéer och snart insåg vi att vi hade en plan.

Vi började med att besöka Anderslöv. Vi strosade runt i byn, pratade med folk på Gästgiveriet och fick en fin visning på muséet. Tillsammans med annan research och en smula fantasi började historien att ta form. Sen stötte vi på problem. Michael ville inte va den som läste upp historien. Det tyckte han att jag skulle göra.

Lugnt och stilla försökte jag förklara för honom att han, Michael Segerström, har levt sitt liv på teaterscenen. Han är ett guldbaggebelönat proffs som skapat Boulevardteatern, skrivit och medverkat i massor av pjäser, filmer och tv-serier. Dessutom är han skåning, uppvuxen i Skurup på Söderslätt och älskad av folk i bygden.

Jag är en utböling. En journalist från Borås som som flyttat runt i hela landet och jobbat på Sveriges Radio, skrivit ett antal romaner och reportage som i stort sett ingen hört talas och som aldrig spelat teater. Det är han som måste läsa. Det är honom folk vill höra. Men jag tycker det är svårt, sa Michael, jag har dyslexi.

Det har ju inte jag. Vi bestämde att skriva historien för två personer: Polisen Herrgott Nöjd och journalisten Mats Hård Det har blivit en pjäs-, dialog-, uppläsningsföreställning om ett fiktivt mord i Anderslöv och dess eventuella upplösning.

Förutom att vara en mordhistoria kan man se Mord i Anderslöv som en liten homage till Michels vän Maj Sjöwall. Dels är det en repris av vad hon gjorde i Tyskland, dels är det en liten hyllning till hennes och Per Wahlös bok Polismördaren som också utspelar sig i Anderslöv och där en av poliserna, precis som Michaels karaktär, heter Herrgott Nöjd.”

Detaljer

Datum:
2023-02-12
Tid:
15:00 - 16:30
Kostnad:
200kr
Evenemang Kategorier:
,

Annan

Medlemskrav
Detta arrangemang är öppet även för dig som inte är medlem i Byalaget.

Tickets

The numbers below include tickets for this event already in your cart. Clicking "Get Tickets" will allow you to edit any existing attendee information as well as change ticket quantities.
Tickets are no longer available